Шефът на "Вагнер": Украинците смело защитават Бахмут и Соледар, кръвопролитията са тежки

Съобщенията за тяхното масово дезертиране не са верни, заяви Пригожин

10.01.2023 | 12:21 Редактор: Петя Кръстева
Шефът на

Руската паравоенна групировка "Вагнер" заяви, че води "тежки кръвопролитни боеве" за контрола над град Соледар като част от продължилата месеци руска офанзива за превземане на източната Донецка област в Украйна.

"В западните покрайнини на Соледар се водят тежки кръвопролитни боеве. Въоръжените сили на Украйна защитават достойно територията на Соледар", написа в социалните мрежи основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин.

Свързаният с Кремъл бизнесмен, който попадна под ударите на западните санкции, отхвърли обвиненията, че украинските сили масово напускат фронтовите линии в Соледар.

"Нека бъдем честни със себе си. Украинската армия се бие смело за Бахмут и Соледар. Съобщенията за тяхното масово дезертиране не са верни", каза Пригожин, цитиран от пресслужбата си в Telegram. Соледар се намира на около 15 км от разтърсвания от войната град Бахмут, който през последните месеци се превърна в център на сраженията.

Превземането на Бахмут - град с предвоенно население от 70 000 души, сега е една от основните военни цели на Москва. По-рано тази седмица Пригожин заяви, че Соледар е щурмуван "изключително" от частите на "Вагнер".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в късното си нощно обръщение в понеделник, че неговите войски устояват на "нови и още по-силни атаки" срещу Соледар. Той каза, че градът е бил изравнен със земята по време на боевете, пише БГНЕС. Министерството на отбраната на Великобритания излезе със сводка, че силите на Москва "вероятно контролират по-голямата част" от Соледар.

Публичната роля на Пригожин и "Вагнер" значително нарасна, откакто Кремъл изпрати войски в Украйна. Бизнесменът вербува затворници да се бият в Украйна, като обещава амнистия при завръщането им, ако оцелеят.

Снимка: БГНЕС