ЕЦБ прогнозира много силен ръст на заплатите, ще се повишат лихвените проценти

Основният растеж на възнагражденията през пандемията е "сравнително умерен"

09.01.2023 | 18:08 Редактор: Ирена Бакърджиева
ЕЦБ прогнозира много силен ръст на заплатите, ще се повишат лихвените проценти

Европейската централна банка прогнозира, че ръстът на заплатите - ключов индикатор за посоката на инфлацията - ще бъде "много силен" през следващите тримесечия, което засилва аргументите за повече повишения на лихвените проценти.

Проучване на развитието на заплатите от началото на пандемията показва, че основният растеж на заплатите е "сравнително умерен" и в момента е близо до дългосрочната си тенденция, каза институцията в понеделник в статия, която ще бъде публикувана в нейния икономически бюлетин.

Въпреки това, "гледайки напред, ръстът на заплатите през следващите няколко тримесечия се очаква да бъде много силен в сравнение с историческите модели", се казва в доклада. "Това отразява стабилните пазари на труда, които досега не са били съществено засегнати от забавянето на икономиката, увеличенията на националните минимални заплати и известно наваксване между заплатите и високите нива на инфлация“.

Ценовите увеличения надхвърлиха целта на ЕЦБ от 2% за последните 1 1/2 години и скочиха над 10% в края на 2022 г. Докато инфлацията оттогава достигна своя връх, базовият измерител, който изключва променливи артикули като храна и енергия, достигна рекордно високо ниво през декември.

Четете повече в bloombergtv.bg.