Сунак очерта приоритетите за 2023 г., на първо място обеща намаляване на инфлацията

Премиерът обеща разкриване на по-добре платени работни места

04.01.2023 | 22:04 Редактор: Ирена Бакърджиева
Сунак очерта приоритетите за 2023 г., на първо място обеща намаляване на инфлацията

Британският премиер Риши Сунак произнесе първата си реч в новата 2023 година, в която очерта приоритетите в своята политика, започвайки с намаляване наполовина на инфлацията. 

В речта си премиерът засегна много въпроси – от насилието срещу жените до математическата грамотност. Пет обаче бяха направените от него основни обещания, за които каза, че хората имат пълна право да му търсят отговорност. На първо място това е инфлацията, която Сунак обеща да намали наполовина и да даде на хората финансова сигурност.

На второ място е да се постигне ръст на икономиката, с разкриване на по-добре платени работни места и възможности в цялата страна. Трето, гарантиране на намаляването на националния дълг, така че да се осигури бъдещето на обществените услуги.

Следва намаляване на списъка на чакащите за медицински услуги, като идеята е да се освободят повече болнични легла с изписването на подобрили се пациенти, които да бъдат поети от социалните грижи. И накрая, приемане на нови закони за прекратяване на прекосяването на Ламанша с малки лодки, така че незаконно пристигащите да бъдат задържани и депортирани.

По отношение на стачките Риши Сунак каза, че правителството не може да си позволи да изпълнява искания от рода на тези на медицинските сестри за увеличение на заплатите с 19%, но иначе правителството остава отворено за диалог, съобщи БНР.

На въпрос на журналист защо смята, че гражданите трябва да му вярват и да смятат, че е по-различен, Сунак отговори, че хората го познават в различни роли и той е горд с постигнатото. Освен това той е пределно ясен и открит с целите си и ще дава пълен отчет за постигането им: "Искам да изградя бъдеще, което ще възстанови оптимизма, надеждата и гордостта на Великобритания", изтъкна Сунак.

Снимка: БГНЕС