Сезонният грип превзе Хърватия, мъж с хронични заболявания почина

Очаква се натискът да се засили заради празниците и връщането на учениците в училищата

04.01.2023 | 15:21 Редактор: Вяра Димова
Сезонният грип превзе Хърватия, мъж с хронични заболявания почина

Случаите на заболяване от грип в Хърватия се увеличават.  Мъж на средна възраст с множество хронични заболявания е починал в Инфекциозното отделение на болницата в хърватския град Славонски брод. "Той не е бил ваксиниран и е имал съпътстващи заболявания", каза пред Хърватската национална телевизия д-р Анте Цвиткович, директор на Института за обществено здравеопазване в Бродско-Посавската област.

По данни на Хърватския институт за обществено здравеопазване към вчерашния ден в Хърватия са регистрирани 1759 случая на сезонен грип.

Ръководителят на Обединения спешен болничен прием на Kлиничния болничен център  "Загреб" Иван Горник съобщи за ХИНА, че през последните десет дни поради грипа - броят на пациентите, пристигащи в спешното отделение, се е увеличил значително, което не е изненадващо, тъй като хората не са ваксинирани срещу сезонния грип, а наличната ваксина покрива доминиращия в момента щам на грип A/H1N1, пише "Труд".

Очаква се в предстоящия период грипният натиск да се засили с оглед празничните събирания, затворените пространства и връщането след ваканцията на учениците в училищата.

Снимка: БГНЕС