България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Александрова: Очакваме пика на грипа през януари и февруари, боледуват все по-малки деца

"Наложените мерки заради Ковид-19 също оказват влияние на вълната", коментира вирусологът от БАН

27.12.2022 | 09:07 Редактор: Вяра Димова

Сериозен ръст на хоспитализираните с Ковид-19 и грип във Великобритания. Случаите на грип се повишават и у нас, особено сред малките деца. 

"Респираторните вируси са си в сезона, въпреки че някои от тях избързаха. Това се дължи на факта, че предишните две години, поради мерките, бяха ограничени в разпространението си. В момента бързат да вземат своето. Децата, които за първи път се срещат с тези инфекциозни агенти в първите години от живота си, голяма част от тях са пропуснали тази среща", каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на "България сутрин".

Според нея се връщаме в нормалния ритъм и това са вируси, които имат сезонност.

"Най-високите стойности на грипа са следващите месеци - януари и февруари. Грипната епидемия започна по-рано. Сезонността на тези вируси се свързва с различни фактори, но зависи и от нашето поведение. Факт е, че миналата година респираторно-синцитиалният вирус се разпространяваше заедно с грипния. Миналата година през лятото, в момента, в който паднаха мерките в САЩ и редица други страни, респираторно-синцитиалният вирус веднага напомни за себе си. Това показва, че и нашето поведение има значение", коментира Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя съобщи, че за разпространението на вирусите влияние оказват високите температури и влажността на въздуха.

"И двете епидемии - SARS-CoV-1 и SARS-CoV-2, които тръгнаха от Китай, набраха скорост през ноември и през декември. Това са най-студените месеци в Китай. В същото време местата, откъдето започнаха тези събития, се е наблюдавало нехарактерно засушаване. Това студено и сухо време може би са допринесли за разпространението", поясни гостът.

Ситуацията с коронавируса е спокойна, в сравнение с началото на годината. Това показват данните на СЗО - 90% по-малко смъртни случаи седмично, в сравнение с пиковите стойности през януари.

"Пандемията продължава. Трябва да следим какво се случва със SARS-CoV-2.Той не бива да бъде подценяван. През годината се срещнахме не само с предизвикателства от страна на Ковид-19. Друг вирус, този, който причинява маймунската шарка, излезе от традиционните области и причини много случаи. Еболата същ напомни за себе си. Бърза реакция беше постигната", посочи още вирусологът.

По време на пандемията в много области изостанахме, заяви специалистът и обясни, че много деца в световен мащаб не са ваксинирани.

"Ваксинациите бяха забавени. Фокусът падна върху Ковид-19. В момента това са спешни неща, които трябва да бъдат наваксани", допълни тя.

По повод изтичането на газ ат авариралия влак и натравянето на големия брой хора, вирусологът коментира, че амонякът може да предизвика много симптоми и е важно да се реагира своевременно.

"Амонякът е с доста специфична и остра неприятна миризма. Няма отровни вещества сами по себе си, зависи как ще попадне в организма - носа, гърлото, белите дробове, кожата, очите. Може да предизвика възпаление на всяко едно от тези места. Възможно е да предизвика кашлица, гадене, повръщане, парене в очите, замайване. Важно веднага да се реагира", коментира гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.