До какво може да доведат риновирусите?

Появата им не причинява само обикновена настинка

21.12.2022 | 10:40 Редактор: Вяра Димова
До какво може да доведат риновирусите?

Риновирусите са изолирани за първи път преди 50 години от пациенти със симптоми на обикновена настинка. Риновирусните инфекции възникват целогодишно със сезонен пик на заболеваемост в началото на есента, обикновено септември до ноември и отново през пролетта от март до май. През тези периоди на повишена заболеваемост до 80% от обикновените настинки могат да бъдат свързани с документирана риновирусна инфекция.

Характерната клинична проява на риновирусната инфекция е обикновената настинка и риновирусите са отговорни за поне 50% от тези заболявания. Въпреки че обикновените настинки имат малко преки медицински последици, те са свързани с огромни обществени разходи под формата на пропуснати училищни часове и работа за лечение на симптомите.

Медицинските последици от риновирусната инфекция обаче не се ограничават до обикновената настинка. При една трета от децата с остър среден отит има данни за съпътстваща риновирусна инфекция, като в 25% от случаите има данни за наличието на вирус в течността на средното ухо.

В някои случаи също са налице и бактерии, изолирани от средното ухо, което предполага, че риновирусната инфекция може да причини възпаление на средното ухо - директно или чрез предразполагане към бактериална инфекция.

Синузитът е по-слабо проучен, но изглежда вероятно риновирусът да играе подобна роля и при това заболяване.

Проучване с участници в млада възраст, с неусложнени обикновени настинки, е установило, че при повечето от тях има засягане на синусите, което може да бъде открито чрез компютърна томография и че тези нарушения отминават във всички случаи, без антибактериално лечение. В допълнение към тези синдроми на горните дихателни пътища, риновирусната инфекция също се свързва със засягане на долните дихателни пътища. 

Четете повече по темата в Puls.bg.

Снимка: pixabay