Украинската атака в Макеевка предизвика трусове в руската армия

Длъжностните лица, признати за виновни в разследването, ще бъдат изправени пред съда

04.01.2023 | 13:41 Редактор: Тодор Петров

Руските войници, поразени при атаката по Нова година в Макеевка, са били убити, защото ползвали мобилните си телефони. Така от руското министерство на отбраната обясниха причината за смъртта на поне 89 войници, поразени при украинския ракетен удар.

В нощта на Нова година, която се оказа смъртоносна и за двете страни, Украйна заяви, че е убила 400 войници, а 300 са били ранени, при удара по военен център до окупирания Донецк. 

Макар да има разминавания в броя на смъртните случаи, за първи път от началото на войната Русия признава за толкова много загинали. От министерството посочват и че длъжностните лица, признати за виновни в разследването, ще бъдат изправени пред правосъдието. 

Професионалният колеж е бил пълен в новогодишната нощ - с мъже, част от тези 300 000 души, които бяха мобилизирани в Русия. Пълно е било и с боеприпаси. Чуха се критики към ръководството на армията, но все още никой в Кремъл не смее да отправи преки обвинения. 

"Решението да се настанят голям брой войници в една сграда е "престъпна небрежност". Ако никой не бъде наказан за това, тогава само ще стане по-лошо", заяви военният Павел Губарев. 

Президентът Владимир Путин подписа указ, с който да бъдат изплатени по 69 000 долара на семействата на загинали войници. Това обаче не успокои стотиците близки на загиналите, които поискаха мъст. Вчера те ги изпратиха за последно.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС


3
4 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Руските войници са убити, защото се намират в чужда страна, в качеството си на нежелани нашественици - врагове! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 4
Немощен старец на 85
преди 1 година
В действие за отмъщението са влезли Искандерите. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 5
Немощен старец на 85
преди 1 година
Руските войници са празнували новата година. Новобранки запасняци, нсериозноста им и на командването им донесе смърта. русите отговориха с унищожаването на 4 Химарса и 4 чешки системи, около 200 убити украинци. Масирана атака срещу украинските укрития. Украинците вече използуват учулища и домове за разквартироване н чуждстранни войници.Касапницата в Бахмут продължава. Сигнализирай за неуместен коментар