Комикът, който получи най-тежката роля - да бъде герой в истинска война

Не беше поканен на "Оскарите", но получи истински "Оскар" от Шон Пен

31.12.2022 | 21:30 Редактор: Елеонора Танева
Комикът, който получи най-тежката роля - да бъде герой в истинска война

На 23 февруари 2022 г. Зеленски казва: Бъдещето на европейската сигурност се решава точно сега, тук, в нашия дом, в Украйна.

А на среща с гостуващите лидери на Полша и Литва той поиска "незабавни" гаранции за сигурност от Запада и Москва, целящи да предотвратят опасенията от руска инвазия.

На другата сутрин, близо 3 г. след избирането му за президент, издигнат от "Слуга на народа", Зеленски се събужда в нова действителност, нов свят и ново амплоа. И ако до този момент някой все още е виждал в него комик, актьор, писател, то от тази дата до днес президентът ежедневно показва как се прави политика - тази на оцеляването във война.

Едва ли руският президент Владимир Путин е очаквал, че неговата "военна операция" ще продължи повече от 10 месеца и ще настрои почти целия свят срещу себе си. 

В първите часове на 24 феlруари Зеленски получава съвет от охраната си да се премести на сигурно място. Той отказва. Отказва и предложението на САЩ да го евакуират. Прекарва първите дни в бункер, който след това рядко посещава. Първите седмици е в Киев. Всяка вечер прави видеообръщение, с което не се опитва да успокои украинците, а им представя фактите такива, каквито са.

Едно от първите му излизания от Киев, за които стана ясно, беше в Буча след клането, при което бяха убити над 700 души.

Зеленски се превърна в най-канения политик на световни форуми.

Дори на световните културни събития като наградите в Кан и на връчването на наградите "Грами". Не получи покана да произнесе реч на "Оскарите", но пък получи истински "Оскар" от Шон Пен, който му го занесе лично в Киев през ноември. 

Не получи възможност да говори и на Световното първенство по футбол в Катар. Но пък почти ежедневно използва видеоконферентни връзки, за да призовава при всеки възможен повод световните ледeри за финансова и военна помощ. 

Десетки световни лидери отидоха в Киев, за да се срещнат лично със Зеленски и да видят с очите си какво е войната. От българска страна първи Киев посети Кирил Петков, докато беше премиер, през декември това направи служебният министър на отбраната.

Първото му пътуване извън Украйна беше в САЩ на 22 декември, където се срещна с президента Джо Байдън, държа реч пред Конгреса.

През тези 10 месеца Зеленски често можеше да бъде видян и фронтовата линия, в болници при ранени военни и цивилни. 

Първите месеци на войната прекара разделен от семейството си. Володимир Зеленски за първи път се срещна със съпругата си Олена на погребалната церемония на първия президент на Украйна, Леонид Кравчук, в Киев на 17 май.

След това самата Олена Зеленска започна доста активно да участва в международни срещи извън Украйна. 

А в едно от интервютата си в края на годината украинският президент каза за какво мечтае след края на войната - чаша бира и плаж.

В края на годината Володимир Зеленски беше обявен за човек на годината от сп. Time и от Financial Times.

Снимки: БГНЕС