Смърт, обвита в мистерия: Кои са руските милиардери, загинали през 2022 г.?

Част от тях са свързани с петролната и газовата индустрия

29.12.2022 | 11:10 Редактор: Вяра Димова
Смърт, обвита в мистерия: Кои са руските милиардери, загинали през 2022 г.?

Поредицата от смъртни случаи при мистериозни обстоятелства през 2022 г. сред руските милионери и елит, някои от които свързани с петролната и газовата индустрия, повдига много въпроси. Някои от тях бяха обявени за самоубийства. 

Смъртта на Антов в Индия

На 25 декември 65-годишният Павел Антов, член на регионалния парламент на Владимирска област от партията "Единна Русия" и основател на голямата фирма за месо и колбаси "Владимирски стандарт", падна от прозореца на хотел в индийския щат Одиша. Според съобщения в медиите е възможно да става дума за самоубийство. 

Смъртни случаи в "Лукойл"

На първи септември в Москва почина Равил Маганов, ръководител на съвета на директорите на петролната компания "Лукойл". Той падна през прозореца на болницата, в която се лекувал. Според една от версиите причината за смъртта е самоубийство. Руски медии съобщават, че Маганов е бил диагностициран с депресия, въпреки че е бил в болницата заради сърдечни проблеми, пише DW.

Загадъчни смъртни случаи и в "Газпром"

Няколко мистериозни смъртни случая, включително самоубийства, има и сред висшите ръководители на "Газпром" и близки до тях хора. В края на януари 2022 година, още преди Русия да нахлуе в Украйна, се самоуби Леонид Шулман, 60-годишен топ мениджър в "Газпром инвест". Според съобщения в руските медии окървавеното тяло с дълбоки прободни рани е лежало на пода в банята, а до него е намерен нож. Полицията намира и бележка, в която Шулман се оплаква от непоносима болка. Съдържанието ѝ остава тайна.

Списъкът е дълъг

На 18-и април полицията откри телата на бившия вицепрезидент на "Газпромбанк" и милионер Владислав Аваев, съпругата му и 13-годишната им дъщеря в апартамент в Москва. Приоритетната версия на разследването е, че Аваев е убил близките си и след това е посегнал на живота си.

Снимка: БГНЕС