Херсон отново е под прицел, обстрел е засегнал родилно отделение

Харков също е бил атакуван с ирански дронове

29.12.2022 | 09:30 Редактор: Петя Кръстева
Херсон отново е под прицел, обстрел е засегнал родилно отделение

Наскоро освободеният град Херсон в Южна Украйна беше подложен на интензивен минометен и артилерийски обстрел от руските сили през река Днепър, предаде Ройтерс, като се позова на украински представители.

"Oбстрелът е засегнал родилно отделение в една болница", каза заместник-началникът на президентската канцелария Кирило Тимошенко. В публикация в Telegram той уточни, че няма пострадали и че персоналът и пациентите са били преместени в убежище.

"Беше страшно, експлозиите започнаха внезапно. Когато стигнахме до мазето, обстрелът още не беше приключил", разказа младата майка Оля Присидко.

Москва многократно е отричала твърденията, че обстрелва цивилни, припомня агенция Ройтерс, цитирана от БТА. Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че Русия е обстрелвала над 25 селища около Херсон и Запорожие. Херсонска област, която се намира на устието на река Днепър, служи като врата към анексирания от Русия - Крим.

Тежки сражения продължават да се водят около контролирания от украинските сили град Бахмут в Донецка област и северно от него - около градовете Сватове и Кременна в Луганск, където украинците се опитват да пробият руските отбранителни линии.

Според британското министерство на отбраната Русия вероятно е подсилила участъка на фронтовата линия в Кременна, тъй като той е важен от логистична гледна точка и е относително уязвим след напредването на украинските сили по на запад. Военният анализатор Олег Жданов твърди, че Харков и районът също са били подложени на тежки атаки, нанесли щети на регионален газопровод. Кметът на Харков Игор Терехов съобщи в Telegram, че градът е бил атакуван два пъти, вероятно с ирански дронове "Шахед". Украинското източно въздушно командване съобщи отделно, че пет от тези дронове са били свалени над град Днипро.

Снимка: БГНЕС