ЕСВД осъди руското решение за обявяване на издирване на журналиста Христо Грозев

От службата смятат, че федерацията се опитва да лиши гражданите си от независимите източници на информация

28.12.2022 | 18:22 Редактор: Ирена Бакърджиева
ЕСВД осъди руското решение за обявяване на издирване на журналиста Христо Грозев

От Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) реагираха остро на руското решение за обявяване за издирване на журналиста Христо Грозев.

Коментираха, че руските власти се опитват да лишат руските граждани от независимите източници на информация за руските военни действия и извършените жестокости в Украйна.

Това се казва в отговор до БНР на говорителката на европейската служба за външна дейност Набила Масрали по повод обявяването за издирване на журналиста Христо Грозев от Руската федерация.

"Свободата на информираност е основно право, залегнало в общата декларация на човешките права, които Русия е подписала. Макар причините за това решение да остават неизвестни за нас, бихме искали да напомним, че Христо Грозев е изключително уважаван журналист, който има огромен принос за разследването на няколко значими случая, сред които свалянето на малайзийския полет MH 17, отравянето на Скрипал и Алексей Навални и скорошните зверства, извършени от руската армия по време на агресията ѝ в Украйна", гласи позицията.

"Огледалният отговор на войната в Русия е цензурата, която Руската федерация налага със закон, който криминализира т. нар. "фалшива информация", в т.ч. и за руската инвазия в Украйна. Това принуди много независими граждани, както и международни медии, да напуснат страната", се казва още в отговора.

Снимка: Pixabay