Ново напрежение и блокада: Косово затвори главен граничен пункт

Ситуацията рязко ескалира на 6 декември

28.12.2022 | 11:04 Редактор: Искра Ангелова

Косово затвори най-големия си граничен пункт, след като протестиращи го блокираха от сръбска страна, за да подкрепят своя етнически род в Косово в отказа да признае независимостта на страната.

След като други два пункта на сръбската граница бяха затворени поради подобни протести от косовска страна от 10 декември, само три входни пункта между двете страни остават отворени.

Последният протест дойде часове след като Сърбия обяви, че е поставила армията си в най-висока степен на бойна готовност след седмици на ескалиране на напрежението между Белград и Прищина.

Сърбите в Сърбия използваха камион и трактори във вторник, за да създадат последната пътна блокада близо до ГКПП Мердаре на източната граница на Косово, съобщават белградските медии. Препятствието пречи на хиляди косовари, които работят другаде в Европа, да се върнат у дома за ваканция.

Около 50 000 сърби, живеещи в етнически разделено Северно Косово, отказват да признаят правителството в Прищина или статута на Косово като държава, отделна от Сърбия. Те имат подкрепата на много сърби в Сърбия и нейното правителство.

Ситуацията в Косово и Метохия рязко ескалира на 6 декември, когато специални части на непризната формация, придружени от патрули на мисията на Европейския съюз в Косово, започнаха да превземат помещенията на избирателните комисии в Северно Косово и Метохия. Сръбското население се организира спонтанно и отблъсква косоварите, които преминават през река Ибър.

Около 350 полицаи от Косово навлязоха на 8 декември в населената със сърби северна част на автономната сръбска провинция с бронирани превозни средства и блокираха Северна Митровица.

На 10 декември косовската полиция в Митровица арестува Деян Пантич, бивш сръбски полицай. В отговор сръбското население блокира с барикади пътищата в няколко населени места.