МВР на Косово: Сърбия под влиянието на Русия се стреми да ни дестабилизира

Белград отрича това и твърди, че просто иска да защити своето малцинство там

27.12.2022 | 21:42 Редактор: Ирена Бакърджиева
МВР на Косово: Сърбия под влиянието на Русия се стреми да ни дестабилизира

Косовският министър на вътрешните работи Джелал Свекла заяви, че Сърбия под влиянието на Русия се стреми да дестабилизира Косово, като подкрепя сръбското малцинство в северната част на страната, което блокира пътища и протестира от почти три седмици.

Сърбите в етнически разделения град Митровица в Северно Косово издигнаха нови барикади днес, часове след като Сърбия съобщи, че е привела армията си в най-висока степен на бойна готовност след седмици на ескалация на напрежението между Белград и Прищина.

"Именно Сърбия под влиянието на Русия повиши военната готовност и разпореди издигането на нови барикади, за да оправдае и защити престъпните групи, които тероризират гражданите от сръбски произход, живеещи в Косово", се казва в изявлението на Свекла, цитирано от БГНЕС.

Сърбия отрича, че се опитва да дестабилизира съседката си и твърди, че просто иска да защити своето малцинство там. Сръбският президент Александър Вучич заяви днес, че Сърбия "ще продължи да се бори за мир и да търси компромисни решения".

Снимка: БГНЕС