Масова емиграция: Куба опустява, младите тръгват с риск за живота си към САЩ

Държавата е загубила около 2-3% от населението си

27.12.2022 | 19:40 Редактор: Искра Ангелова
Масова емиграция: Куба опустява, младите тръгват с риск за живота си към САЩ

Мечтата на десетима кубинци за нов живот в САЩ завърши трагично, след като салът, с който се бяха отправили към американските брегове, потъна. Това не е единичен случай - вече от месеци съобщенията за удавени кубински бежанци стават все повече. При сблъсък между лодка с бежанци и плавателен съд на бреговата охрана на Куба неотдавна отново загинаха хора. Властите в Куба твърдят, че става дума за инцидент.

В периода от първи октомври 2021 година до 30 септември 2022 само на границата със САЩ са регистрирани 224 607 кубински мигранти. През април 2022 година броят им бе достигнал месечен рекорд - 35 092, по данни на Митническата и гранична служба (CBP). Не може да се определи с точност колко хора от Куба все още са на път за САЩ някъде в Латинска Америка или са се установили първо в Мексико, Централна Америка или други страни.

За кубинското общество масовото бягство от страната е сериозен проблем, при това напускат най-вече младите хора. Това е допълнителен удар върху националната икономика, която и без това е в сериозна криза. "Забелязваме, че има много родители, които изпращат синовете и дъщерите си в чужбина, за да не бъде застрашено бъдещето им", казва Хавиер Ларондо от неправителствената организация "Защитници на затворниците".

Поради масовата емиграция само през миналата година Куба е загубила около два-три процента от населението си, като по-голямата част от избягалите са хора в трудоспособна възраст.

Вълната от бягства започна след социалните протести през юли 2021 година, когато въпреки забраната хиляди хора в Куба излязоха на демонстрации срещу репресиите в страната, за демокрация и сваляне на еднопартийната система и срещу кризата с доставките. Вследствие бяха арестувани много журналисти, художници, активисти и интелектуалци, припомня DW.

Според властите в Куба вина за кризата в снабдяването има американското търговско ембарго, наложено на островната държава. Не всички кубинци обаче вярват на това обяснение. Голямата част от организаторите на протестите от 2021-а година решиха да напуснат страната, защото демонстрациите не доведоха до никаква значима промяна, обяснява ZDF.

Американските власти реагират на нарастващия брой мигранти от Куба с масови депортации. Почти всяка седмица кубински бежанци се връщат в родината си, макар да има сведения, че там ги очакват репресии. Тази практика се критикува все по-често от правозащитните организации.

"Америка не може да продължи да бъде пристан на свободата, ако излагаме на риск онези, които бягат от преследване и насилие", коментира Мария Елвира Салазар, членка на Камарата на представителите от Републиканската партия с кубински корени. Въпреки че партията, която Салазар представлява, в действителност се застъпва за твърда миграционна политика и повече депортации, тя критикува действията на властите.

Неотдавна в интернет бяха публикувани и лични данни на кубински бежанци. Затова и Салазар призовава за забрана на депортациите.

Снимка: БГНЕС

 


1
1 rate up comment rate down comment 1
Райна
преди 1 година
В Новия Завет на Святата Библия,Книгата на Книгите,четете в последната книгаОткровение на Йоан,т.е.Апокалипсис!Там пишевсичко за идващото смутно време... Сигнализирай за неуместен коментар