Обвинения в Сърбия заради амоняка, министър: Не ми пука, не мога да взема проби от водата

Изчакват амонякът да изтече и тогава да вдигнат цистерните

27.12.2022 | 17:35 Редактор: Елеонора Танева

Напрежение в Сърбия след изтичането на амоняк в район на Пирот. Сръбският парламент отказа да изслуша властта за инцидента, въпреки обвиненията срещу министъра на околната среда за закъснялата реакция.

Ирена Вуйович пристигна на място и отговори на критиките, че не е отишла веднага след аварията.

"Мога да съм тук всеки ден, но не е нужно, важно е кметът да знае, че цялото правителство е дошло да помогне според компетенциите си. Гражданите на Пирот, Бела Паланка и Ниш вероятно не се интересуват дали съм тук или не, но много ги интересува дали оборудването на място е измервало правилно и дали ще имат навременни отчети. И дали животът ще се нормализира. Наистина не ми пука, че ме обвиняват, че не съм била тук вчера. Важно е, че през цялото време присъстваха и бяха на разположение професионалисти от министерството. И да, има мерки. Аз като министър не мога да отида да взема проби от водата, но мога да издавам заповеди. Изумена съм от невежеството", заяви Вуйович. 

Анализите показват, че водата в Пирот, Бела Паланка и Ниш е годна за пиене. Премиерът Ана Бърнабич коментира, че властите са реагирали бързо и че рисковете от подобни инциденти ще бъдат намалени чрез допълнителни инвестиции в инфраструктура.

Близо 900 тона амоняк е превозвала композицията, която дерайлира в неделя край Пирот и обгази града, а двама души загубиха живота си. Качеството на въздуха се мери постоянно - няма данни за замърсяване, въпреки това извънредното положение остава. Собственикът на суровината сръбската "Елексир Груп" работи с местните власти за отстраняването на цистерната от жп линията. Продължава да изтича амоняк.

"Условията за безопасно движение ще бъдат възможни, когато спре изтичането на амоняк. Имаме някакъв отвор. Мислеха, че е клапан, но за съжаление видяха, че са се разхлабили винтове, които не могат да бъдат ремонтирани на място. От "Еликсир Груп" казаха да се остави амонякът да изтича в атмосферата, като засега количеството му е в норма", заяви кметът на Пирот - Владан Васич.

Според собствениците цистерната не трябва да се мести, защото може да се стигне до по-големи проблеми. Двама пациенти остават за лечение в болницата в Пирот, а шестима в Ниш след отравяне с амоняк.

"Линията ще бъде отворена в момента, в който всички цистерни бъдат физически премахнати, особено тези, които са дерайлирали. Но за да се случи това, трябва да бъде изтеглена композицията към Ниш, да бъде поправена линията, а след това да бъдат вдигнати с кран и четирите цистерни, особено повредената", уточни заместник-кметът Милош Колич.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.