Борел: Русия няма да ни изнудва, санкциите ѝ пречат да финансира войната

"ЕС намали вноса на руски петрол с 90%", припомни върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността

27.12.2022 | 14:38 Редактор: Петя Кръстева
Борел: Русия няма да ни изнудва, санкциите ѝ пречат да финансира войната

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел оцени, че санкциите срещу Русия са успешни и заедно с политическата, финансовата и друг вид подкрепа за Украйна дават ефект и затрудняват Русия да финансира войната, а руската икономика губи способността си да се модернизира.

"Целта на санкциите е да намалят способността на Путин да финансира войната. Виждаме, че той не успя да продължи първоначалната широкомащабна офанзива в Украйна и сега е изтласкан на изток, но санкциите не са магически отговор и сами по себе си няма да спрат войната. Санкциите са само един от инструментите, които използваме", коментира Борел в интервю за полската държавна агенция ПАП.

Той спомена прогнозите на ОИСР, според които вместо растеж - в руската икономика ще бъде регистриран спад от 5,6%.

"ЕС намали вноса на руски петрол с 90%, намалихме вноса на руски газ до рекордно ниско ниво.  Да не забравяме, че не само ЕС въведе санкции", заяви той. Санкции са въвели 40 държави, които съставляват 50% от световния БВП

Ръководителят на европейската дипломация повтори, че ЕС ще оказва помощ на Украйна, докато има нужда от нея, особено с финансиране на част от основните нужди на населението. Според оценки, направени в сътрудничество с Международния валутен фонд, в бюджета на Украйна не достигат от три до четири милиарда евро на месец.

"Европейската комисия предложи да предостави на Украйна допълнителна помощ от 18 млрд. евро за 2023 г., което означава 1,5 милиарда на месец".

Върховният представител не изключи вероятността Русия да прибегне до ядрено оръжие, но подчерта, че по-голямата част от международната общност няма да позволи на Русия да я изнудва, пише БГНЕС.

"Очевидно е, че ако някой, който безразсъдно нарушава Хартата на ООН и международното право, изпадне в отчаяние, когато нещата не се развиват според неговите идеи, той няма да се поколебае да заплаши да използва всичко, което има в своя арсенал от терор. Ние и голяма част от международната общност много ясно отхвърляме безотговорното ядрена заплаха на Русия", обобщи Борел.


1
4 rate up comment rate down comment 2
Браво
преди 1 година
Браво и Слава на Украйна,която дава свидни жертви,но се бори и за целия свят Сигнализирай за неуместен коментар