Зеленски: Ситуацията в Донецк остава тежка, Русия може да ни удари на Нова година

Почти 9 млн. души са без ток

27.12.2022 | 08:27 Редактор: Петя Кръстева
Зеленски: Ситуацията в Донецк остава тежка, Русия може да ни удари на Нова година

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че ситуацията на фронта в Донецка област е "тежка и мъчителна" и изисква да бъде посрещната с цялата "сила и концентрация" от страна на държавата, предаде Ройтерс.

"Бахмут, Кременная и други райони в Донбас изискват максимална сила и концентрация. Ситуацията там е тежка и мъчителна. Окупаторите разгръщат всички ресурси, с които разполагат, а те разполагат със значителни ресурси, за да постигнат известен напредък", подчерта той в ежедневното си видеообръщение.

Зеленски допълни, че продължават прекъсванията на електрозахранването, а в момента почти 9 милиона души в Украйна са без ток.

Украинският министър на енергетиката Херман Халушченко предупреди, че Русия може да използва ракети, включително крилати, за широкомащабна атака в Новогодишната нощ, предаде ДПА.

"Руснаците не са се отказали от атаки срещу енергийната ни мрежа", констатира министърът пред украинската телевизия, пише БТА.

Той обобщи, че в момента се работи за бързото възстановяване на енергийната мрежа на Украйна, за да се даде възможност на украинците спокойно да посрещнат Новата година, но това ще стане възможно само ако не последват нови руски въздушни удари

Снимка: БГНЕС