Най-близките до Путин могат да се превърнат в истинска заплаха за руския президент

Пригожин и Кадиров печелят все повече поддръжници в Кремъл

24.12.2022 | 09:12 Редактор: Тодор Петров
Най-близките до Путин могат да се превърнат в истинска заплаха за руския президент

Германският всекидневник "Франкфуртер Рундшау" пише, че Владимир Путин е смятан за майстор на интригите. Той обича да се обгражда във властта с подставени лица, които са му верни. Но някои от тях - като Евгений Пригожин и Рамзан Кадиров, могат да се превърнат в заплаха за руския президент. 

Пригожин първоначално стана известен като "готвача на Путин". Дълги години той отговаряше за кетъринга за правителството, което послужи и като негов пропуск към руския властови кръг. Оттогава той изпълнява и мръсни задачи, възложени му от президента. 

Преди американските междинни избори той призна, че се е намесил в предишен вот в САЩ. Каза още и че през 2014 г. е основал руската наемническата армия "Вагнер". Тя се сражава в някои африкански държави като например Мали. Но и също и в Украйна. 

От известно време изглежда, че Пригожин преследва собствени интереси в Кремъл. Той призова олигарсите в Русия да подкрепят по-енергично целите на войната в Украйна, след което бившият съветник на Путин Сергей Марков го похвали, че е станал "гласът на народа". Известният критик на властите в Москва Михаил Ходоровски предупреди преди време пред "Политико", че 61-годишният Пригожин се подготвя за живота си след Путин. "Той изгражда отношения с Кадиров", каза Ходорсковски. Чеченският лидер си спечели прозвището "хищното куче на Путин" заради бруталните му изказвания за войната в Украйна. 

Въпреки че шефът на "Вагнер" е контролиран от Путин, той, също както Кадиров, играе двойна игра. В анализ на американския мозъчен тръст "Институт за изследване на войната" Пригожин също е окачествен като "заплаха за управлението на Путин", пише DW.

Пригожин и Кадиров печелят все повече поддръжници в Кремъл. Твърди се, че перспективни и изгряващи политици като Алексей Дюмин, губернатор на Тулска област, и Дмитрий Миронов, бивш ръководител на Ярославска област и довереник на Путин, също подкрепят дуото Кадиров-Пригожин.

Заради вътрешнополитическия натиск Путин вече отмени няколко публични събития, включително новогодишното си обръщение. Ходоровски обаче смята, че тази уязвима позиция, в която се намира руският лидер, все още не означава неговия край: "Путин ще се откаже от властта и ще позволи да бъде съден само ако алтернативата е смърт", прогнозира той.

Снимка: БГНЕС