САЩ отпускат главозамайващи суми за защитата на Украйна и своята отбрана

Сенатът прие проектобюджета, който осигурява допълнителна помощ за Киев

23.12.2022 | 11:55 Редактор: Тодор Петров
САЩ отпускат главозамайващи суми за защитата на Украйна и своята отбрана

Сенатът на САЩ прие проектобюджет на стойност 1,7 трлн. евро, който осигурява допълнителна помощ за Украйна и финансиране на федералните агенции до септември 2023 г. С 68 гласа „за" и 29 „против" сенаторите предадоха законопроекта на Камарата на представителите в четвъртък, ден след като украинският президент Володимир Зеленски направи обръщение към Конгреса, предава DPA. 

Законопроектът от 4155 страници предвижда, наред с другото, 772,5 млрд. долара за програми в САЩ и 858 млрд. долара за отбрана. Лидерът на демократичното мнозинство Чък Шумър го нарече малко преди гласуването „едно от най-важните решения за бюджета от дълго време насам. 

За Украйна е предвидена помощ на обща стойност 44,9 млрд. долара: Така пакетът включва около 9 млрд. долара за военна помощ за Украйна и почти 16 млрд. долара за икономическа и хуманитарна помощ.

Освен това се планират 12 млрд. долара за попълване на запасите от боеприпаси и складовете на американската армия след доставките за Украйна. Други 7 млрд. долара са предназначени за допълнителни разходи на американските войски в Европа.

Бюджетът е предназначен за финансиране на дейността на правителството до септември следващата година.

Четете повече в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com


1
2 rate up comment rate down comment 1
авганистан
преди 1 година
Те и в Авганистан инвестираха безбройни милиарди. Талибаните ги оправиха за една седмица! Сега са въоръжени с най-модерно американско оръжие.... Сигнализирай за неуместен коментар