Лавров: ЕС не разследва обективно взривовете на "Северен поток"

Русия обвини Великобритания за експлозиите

21.12.2022 | 18:28 Редактор: Петя Кръстева
Лавров: ЕС не разследва обективно взривовете на

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че изглежда, че нито една страна от ЕС не възнамерява да проведе обективно разследване на поредицата експлозии, които разкъсаха газопроводите "Северен поток" през септември, предаде Ройтерс.

"След експлозиите на "Северен поток" обстоятелствата, около които никой в ЕС не смята да разследва по обективен начин, беше преустановено транспортирането на руски газ по северните маршрути", каза той. Лавров отбеляза, че в тези условия Русия обезпечава доставките на газ по черноморските газопроводи.

"Водим преговори с Анкара и други чуждестранни колеги за създаване на газоразпределителен център на територията на Турция", добави той.

Русия обвини Великобритания за експлозиите, а Лондон отрича тези твърдения, отбелязва Ройтерс. Разследващи от Швеция и Дания потвърдиха, че взривовете се дължат на умишлен саботаж, но не посочиха кой би могъл да е вероятният извършител, предаде БТА.

Тръбопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" имат общ годишен капацитет от 110 милиарда кубични метра – повече от половината от нормалния експортен обем на руски газ. Сегменти от дългите 1224 километра тръбопроводи, които свързват Русия с Германия, лежат на дълбочина от около 80 до 110 метра и Москва каза, че все още не е взела решение дали да се опита да ги ремонтира.

Снимка: БГНЕС