Публикуват данъчните декларации на Тръмп - има ли какво да крие?

В продължение на години той отказваше да предостави документите на Финансовата комисия

21.12.2022 | 08:48 Редактор: Вяра Димова
Публикуват данъчните декларации на Тръмп - има ли какво да крие?

Данъчните декларации на Доналд Тръмп ще бъдат публикувани, поне отчасти. Във вторник вечерта контролираната от демократите комисия на Конгреса гласува да предаде доклада с документите на Камарата на представителите на САЩ. Очаква се това да стане през следващите дни. Републиканците в комисията по финанси гласуваха против.

В продължение на години Тръмп отказваше да предостави документите на Финансовата комисия по законен път - накрая се провали с делото си пред Върховния съд.

Противно на обичайната практика в САЩ предприемачът в областта на недвижимите имоти не е публикувал данъчните си декларации - нито като кандидат за президент, нито след като влезе в Белия дом. Затова критиците предполагат, че той има какво да крие.

Демократите искат да проверят, наред с други неща, дали документите разкриват конфликт на интереси от страна на предприемача в областта на недвижимите имоти и дали той е използвал съмнителни методи за спестяване на данъци.

Според информацията данъчните декларации на Тръмп са били предадени на комисията в началото на декември, предава DPA. 

През ноември Тръмп обяви, че възнамерява да се кандидатира отново за президент от Републиканската партия на изборите през 2024 г. През уикенда 76-годишният политик вече се обяви против евентуалното публикуване на документите в социалната мрежа Truth Social, на която е съосновател.

Четете повече на: investor.bg.

Снимка: БГНЕС