Макрон посети самолетоносача "Шарл де Гол" в Червено море след мисията срещу Русия

Френски военнослужещи участваха в защитата на източния фланг на НАТО на фона на войната в Украйна

19.12.2022 | 21:19 Редактор: Елеонора Танева
Макрон посети самолетоносача

Френският президент Еманюел Макрон посети френския самолетоносач "Шарл де Гол", разположен в Червено море. Там той ще има предколедна вечеря с френски военнослужещи, изпълняващи задгранични мисии, предаде Франс прес.

Макрон пристигна на самолетоносача от Катар, където беше за финала на Мондиала, на който французите изгубиха от аржентинците.

"Поздравявам ви за професионализма, който вие съумяхте да докажете по време на различни взаимодействия с руски самолети и кораби, чието поведение понякога беше недружеско. Изпълнените мисии, зоните за патрулиране, полетите укрепиха отбранителната и разубеждаваща позиция на НАТО в близост до Украйна, обхваната от война", заяви Макрон пред 1700 военни, цитиран от БТА.

Преди да премине през Суецкия канал и да навлезе вчера в Червено море, френският самолетоносач, участва в защитата на източния фланг на НАТО срещу Русия, на фона на войната в Украйна, като това участие беше в Източно Средиземно море.

Руски кораби редовно се доближаваха до "Шарл де Гол" през тази негова мисия в Средиземноморието, като понякога това доближаване беше толкова много, че имаше риск да попречи на маневрирането на самолетите, обясни офицер на борда на френския плавателен съд. В начало на войната в Украйна е имало и "търкания", допълни офицерът.

Снимка: БГНЕС