Разследване: САЩ спрели Украйна да убие началника на руския генерален щаб

Валери Герасимов е планирал пътуване до фронтовата линия, но скрили тази информация от Киев

19.12.2022 | 12:35 Редактор: Искра Ангелова
Разследване: САЩ спрели Украйна да убие началника на руския генерален щаб

Съединените щати са се опитали да попречат на Украйна да убие началника на Генералния щаб на Русия Валери Герасимов по време на посещението му в зоната на военни действия в Украйна, съобщава "Украинска правда", цитирайки разследване на The New York Times за войната на Путин в Украйна.

Американски служители научили, че ген. Валери Герасимов е планирал пътуване до фронтовата линия, но скрили тази информация от украинците, опасявайки се, че покушението срещу него може да доведе до война между САЩ и Русия, пише вестникът.

Въпреки това украинската страна все пак разбрала за пътуването. След вътрешен дебат Вашингтон предприел спешната стъпка да поиска от Украйна да спре атаката.

"Казахме им да не го правят", каза високопоставен американски служител. "Казахме: "Хей, това е твърде много". Съобщението дойде твърде късно. Украинските военни казаха на американците, че вече са атакували позицията на генерала. Десетки руснаци загинали по време на удара, казаха официални лица“, се казва в публикацията, цитира "24 часа".

Генерал Герасимов обаче не е сред загиналите.

След това руските военни ръководители намалили посещенията си на фронта.

На 28 април украински журналисти съобщиха от свои източници, че Герасимов е пристигнал в Изюм, за да командва лично окупационните сили на Руската федерация.

Някои украински фигури и блогъри, включително бившият министър на вътрешните работи Арсен Аваков, заявиха, че украинските въоръжени сили са атакували полевия щаб на командването на руските войски край Изюм, когато Герасимов е бил там. Твърди се, че началникът на руския Генерален щаб е тежко ранен.

Източниците на "Украинска правда" от разузнаването обаче не потвърдили тази информация.

Снимка: БГНЕС