"Галъп интернешънъл": ЕС е най-предпочитанията партньор за българите, следван от Русия

Класацията е в сферата на икономиката и сигурността

19.12.2022 | 18:30 Редактор: Елеонора Танева

Европейският съюз е най-предпочитаната сила за партньор сред българите – и в икономическата сфера (42%), и в сферата на сигурността (40%). Стойностите на България са над средните за света, като я подреждат и сред водещите проевропейски страни на Балканите. Това показва проучване на общественото мнение, проведено от световната Асоциация "Галъп интернешънъл" в 64 страни, обхващащо над две трети от световното население.

Русия се нарежда на второ място сред предпочитанията на българите за партньорска сила – съответно с 20% за икономиката и 24% за сигурността. Китай получава одобрение от българите като партньор в сферата на икономиката в 11% от отговорите, а САЩ – в 9% от отговорите.  12% у нас приемат като партньор в сигурността САЩ, а Китай – 3%.

Проучването покачва, че колективният Запад (ЕС и САЩ) остава по-привлекателен и като икономически партньор (58% от предпочитанията по света), и като партньор в сигурността (59%). За сравнение Китай и Русия получават съответно 29% и 26%.

За повечето от изследваните общества икономиката и сигурността вървят ръка за ръка и мнозинствата търсят и двете от един и същи блок (ЕС/САЩ или Русия/Китай), но има и малки изключения, които са от съществено значение. Докато Китай изглежда най-предпочитаният икономически партньор за мнозинствата в Йемен, Пакистан, Русия, Палестина, Ирак и Етиопия, се оказва, че в нито една от изследваните страни икономическо партньорство с Русия не може да събере одобрителни мнения в мнозинство.

Що се отнася до предпочитания за партньорство в сигурността -Русия се възприема за най-предпочитан потенциален партньор в дузина страни, докато Китай само в две – Русия и Пакистан.

Снимка: Bloomberg.com