Руските акции са най-зле представящите се в света

"Лукойл" и "Газпром" са надолу съответно с 30% и 53% тази година

19.12.2022 | 12:06 Редактор: Тодор Петров
Руските акции са най-зле представящите се в света

Възстановяването на руските акции изглежда далеч, след като санкциите предизвикаха отлив на инвеститори и ги направиха най-зле представящите се в света. Руските акции бяха изключени от глобалните бенчмаркове, а борсово търгуваните фондове, проследяващи акциите на страната, бяха замразени или затворени. 

Местните инвеститори не успяха да спасят вътрешния пазар от неговия спад, предизвикан от войната, въпреки че на повечето чужденци все още е забранено да продават местните акции, които държат.

"Лукойл" и "Газпром", най-тежките членове на индекса MOEX, са надолу съответно с 30% и 53% тази година. Междувременно най-големият регистриран кредитор "Сбербанк" се срина с 54%, тъй като международните санкции засегнаха всичко - от способността на Русия да има достъп до валутните резерви до системата за банкови съобщения SWIFT.

Притесненията, че Путин може да разшири повикването на резервисти от 300 000 мъже, мобилизирани през септември, също намалиха увереността на местните инвеститори на дребно, че имат пари, които да вложат на фондовия пазар.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС