Катар отрече да е замесен в корупционния скандал, в който са въвлечени и хора, свързани с ЕП

Това може да повлияе "отрицателно" на отношенията и доставките на природен газ

18.12.2022 | 20:33 Редактор: Вяра Димова
Катар отрече да е замесен в корупционния скандал, в който са въвлечени и хора, свързани с ЕП

Катар още веднъж отрече да е замесен в корупционния скандал, разследван от белгийските власти, в който са въвлечени и хора, свързани с Европейския парламент, предава Ройтерс. Страната предупреди, че случаят може да повлияе "отрицателно" на отношенията и доставките на природен газ.

Белгийските власти повдигнаха обвинения на четирима души, свързани с Европейския парламент, заради твърдения, че домакинът на Световното първенство по футбол Катар ги е подкупил с пари и подаръци, за да оказват влияние в процеса на вземане на решения. Катар отрече и преди да е извършвал нещо нередно.

В комюникето от неделя на дипломат от катарската мисия в Европейския парламент се отбелязва, че "предварително създадени предразсъдъци" са накарали парламента да гласува в четвъртък за спиране на всякаква дейност по законодателство, включващо Катар, както и да забрани достъп на катарски представители до своите сгради, пише investor.bg.

Спирането на дейността засяга законодателството, свързано с либерализирането на визовия режим, споразумението между ЕС и Катар в областта на авиацията и планирани посещения, докато твърденията не бъдат потвърдени или отхвърлени.

Снимка: Bloomberg.com