Кметът на Мелитопол: Трудно се живее, руснаците измъчват всички

Ексклузивно за Bulgaria ON AIR говори отвлеченият и изтезаван кмет

18.12.2022 | 18:57 Редактор: Вяра Димова

Борбата за възстановяване на електричеството в Украйна продължава след серията руски ракетни удари в петък - едни от най-масираните от началото на войната. Все още има спирания на тока в редица региони. На този фон - ексклузивно за Bulgaria ON AIR говори кметът на Мелитопол, който беше отвлечен от руски военни.

Кадрите с отвличането на кмета на украинския град Иван Федоров доказаха методите на действие на руските военни, след като взеха контрола над града, който се намира близо до Азовско море. Мелитопол беше един от първите градове, паднали под руска окупация. Федоров е отвлечен на 11 март. Прекарва шест дни в затвора, където е изтезаван. Сега е в изгнание. 

"Те не искаха да сваля украинското знаме от централния площад. Всички, които са били отвлечени в Украйна, са били изтезавани. Когато чуеш писъци от съседно помещение, когато руснаци прорязват или чупят крайници, до чуеш тези писъци е ужасно", каза кметът на Мелитопол Иван Федоров.

Някога спокойният град, сега е капан за жителите си. От 150 000 души сега там има едва 60 000. Хората чакат отново украинският флаг да се развее. 

"Много голям проблем е медицината, защото много от нашите доктори бягат от града, тъй като не е безопасно да останеш в Мелитопол. В аптеката всичко е скъпо и е в ограничена наличност. Много голям проблем е и храната, която също е много скъпа и оскъдна. 80% от гражданите ни са останали безработни и нямат пари за скъпа храна или лекарства", каза още кметът.

В града има и голяма българска общност. 

"Трудно се живее в Мелитопол, както за българите, така и за другите националности. Руснаците не мислят, че някои националности са приоритет пред другите. Те измъчват всички националности, отвличат от всички националности, както българи така и други", допълни Иван Федоров.

Федоров получи наградата на Европейския парламент "Андрей Сахаров" за Храбрия украински народ.

Междувременно в Украйна милиони се борят със студа и тъмнината. Властите съобщиха, че електроснабдяването на общо 6 млн. души е възстановено, но ситуацията остава сложна в някои райони като Киев, Виница и Лвов.

Киев, въпреки всичко, се готви да посрещне празниците. Но с малка елха и без тържествена програма. На централния площад вече има елха, кръстена "коледно дърво на неуязвимостта". В момента, в който токът спря в столицата за пореден път, единствената светлина, която идваше, беше именно от дървото. 

Вижте повече в репортажа.