Русия: С масираните удари в Украйна предотвратихме доставката на оръжия и боеприпаси

"Преустановена беше работата на предприятия за производство и ремонт на оръжия", заяви Министерството на отбраната

17.12.2022 | 22:05 Редактор: Ирена Бакърджиева
Русия: С масираните удари в Украйна предотвратихме доставката на оръжия и боеприпаси

Руските военни заявиха днес, че с вчерашните си масирани удари, довели до спирания на тока в цялата страна, са предотвратили доставка на чуждестранни оръжия за украинските сили, предаде Франс прес, позовавайки се на Руското министерство на отбраната. Ударен бил и пункт, в който в сепаратистката Донецка народна република били разположени чужди наемници.

"В петък, 16 декември, с високоточни оръжия с голям обсег с въздушно и морско базиране беше нанесен масиран удар по (украински) системи за военно управление, по военно-промишления комплекс и енергийни обекти, осигуряващи дейността им. Целта бе постигната, всички набелязани обекти бяха поразени", каза говорителят на министерството генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

"В резултат на удара беше предотвратена доставката на оръжия и боеприпаси чуждестранно производство, блокирано беше придвижването на резерви на (украинските сили) към зоните на бойните действия, преустановена беше работата на предприятия за производство и ремонт на оръжия", заяви министерството.

"Поразен бе и "пункт на временна дислокация на чужди наемници в Донецката народна република", в района на град Красний Лиман, каза Конашенков, цитиран от БТА.

Вчера Украйна каза, че е засегната от нови руски ракетни удари, които са довели до прекъсване на водоснабдяването на столицата Киев и прекъсване на електрозахранването в цялата страна, останала на студено. Нападенията бяха осъдени като "военни престъпления" от Европейския съюз.

Снимка: БГНЕС