Феновете отброяват часовете до финала на Мондиала, на чия страна е статистиката?

Празненствата ще започнат от един от парижките символи - "Шанз елизе"

18.12.2022 | 15:00 Редактор: Ирена Бакърджиева

Милиони фенове отброяват часовете до финала на Световното първенство по футбол. Един срещу друг се изправят Франция и Аржентина в 17 часа. Във Франция има засилено полицейско присъствие. 14 000 полицаи и жандармеристи пазят френските улици. А Хърватия стана арена на празненства, след като снощи спечели битката за третото място.

Празненствата за Мондиала ще започнат от един от парижките символи - "Шанз елизе". Часове преди финала мерките за сигурност са засилени, а прочутият булевард ще бъде затворен за движение. Очакваните температури по време на мача са минус 2 градуса. 4000 повече жандармеристи са мобилизирани в сравнение с полуфинала. Само в Париж ще бъдат разположени 2750 полицаи и жандармеристи, което отново е с 500 повече от миналата сряда. Столицата е готова и за победа, и за разочарование. 

Френският президент кацна вчера в Катар за финала. С него пътуваха редица френски звезди и спортисти. Той обаче понесе доста критики заради това, че за четири дни два пъти летя, за да гледа националите. 

За протокола това е четвъртият финал за Франция от седем световни първенства. Страната се стреми да вдигне трофея за трети път, следвайки стъпките на Италия и Бразилия. За Аржентина надеждите и мечтите на нацията са на плещите на Лионел Меси. Днес вероятно ще бъде последният му мач за страната му. Статистиката обаче е в полза на европейците - Франция е непобедена в последните си 10 мача на Световни първенства срещу отбори от Южна Америка. Последното поражение е през 1978 г. от Аржентина. 

50 000 фенове на Аржентина се събраха в Доха. А в Буенос Айрес гледат на трофея като на нещо много по-сериозно от обикновена купа. Аржентина е в дълбока икономическа криза. Неистовата инфлация означава, че милиони се борят да издържат всеки месец.

А феновете на Хърватия празнуваха цяла нощ третото място, след като страната победи Мароко. 

"Ние сме малка нация, но много горда. Проявихме много търпение и това е резултатът, който стана", смята футболен запалянко.

"Надявахме се да се представим добре, но не и толкова добре", каза друг фен на Хърватия.

Първото такова постижение за страната е през 1998 г. През 2018 г. в Русия хърватите завършват втори. Бронзът от Световното в Катар отчитат като огромен успех.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС