Макрон отпътува за финалния мач в Катар, президентът на Аржентина ще го гледа у дома

В четвъртък Макрон и Фернандес размениха приятелски туитове с приближаването на решаващия двубой

18.12.2022 | 13:05 Редактор: Ирена Бакърджиева
Макрон отпътува за финалния мач в Катар, президентът на Аржентина ще го гледа у дома

Президентът на Франция Еманюел Макрон отпътува за Катар заедно със съпругата си Брижит и няколко футболни звезди, за да присъства на финалния мач на френските футболни национали срещу отбора на Аржентина на Мондиала, предаде Франс прес.

Макрон и останалите членове на делегацията ще бъдат на официалната трибуна утре на стадиона в Доха. Той вече беше в Катар за полуфиналния мач на Франция с Мароко в сряда. Това е негова втора визита в Катар в рамките на три дни, въпреки многото полемики срещу тази страна, свързани с организирането на Мондиала и замесването ѝ в корупционен скандал в Европейския парламент.

Опозицията във Франция критикува остро първото от тези две пътувания на Макрон и думите му за добра организация на Мондиала от Катар, обвинявайки го, че не отчита "екологичните и човешките последици от състезанието".

Същевременно президентът на Аржентина Алберто Фернандес обяви, че няма да пътува до Катар, за да присъства на финала на аржентинците срещу французите, предаде Франс прес.

"Подобно на милиони мои сънародници, аз ще се наслаждавам на финала на Мондиала у дома", заяви в Twitter президентът. "Ще преживея този фантастичен момент, както и досега, със семейството ми", добави той. Фернандес припомни, че най-добрите аржентински футболисти ще бъдат на терена, а на трибуните в Катар ще бъдат най-добрите аржентински поддръжници на националите, предаде БТА.

Освен това Фернандес намекна и че няма да отиде в Катар, за да не донесе лош късмет на отбора. Предшественикът на Фернандес Маурисио Макри присъства на няколко мача в Катар, сред които и този, в който Аржентина изгуби от Саудитска Арабия с 1 на 2 и тогава бе набеден, че носи лош късмет. Но тези обвинения бяха неоснователни, защото аржентинците не престанаха да побеждават след това.

В четвъртък Макрон и Фернандес размениха приятелски туитове с приближаването на финала. Фернандес пожела на Макрон всичко най-добро, освен в неделя, а Макрон му написа, че един от двамата ще има повече шанс от другия, но кой ще е това, ще стане ясно в неделя.

Снимка: БГНЕС