Мигрантска лодка с африканци корабокрушира край Лесбос, двумесечно бебе загина

Международната организация по миграция е регистрирала близо 2000 мигранти като загинали или изчезнали в Средиземно море

17.12.2022 | 22:30 Редактор: Ирена Бакърджиева
Мигрантска лодка с африканци корабокрушира край Лесбос, двумесечно бебе загина

Двумесечно бебе е било извадено мъртво от корабокрушение на мигрантски кораб край Лесбос, съобщи следовател пред АФП. Момченцето е било откарано в болница, където е било обявено за мъртво, каза Теодорос Ноусис.

Корабокрушението е станало, когато пластмасовата лодка, превозваща мигранти предимно от африкански произход, се е ударила в скалите на брега в района на Фара, съобщиха за АФП източници от центъра за приемане на мигранти на Лесбос.

Мигрантите успели да стигнат до брега и да информират местните власти. Гръцката служба за брегова охрана съобщи, че е била повикана в района по обяд в петък. Тя е открила 30 живи мигранти и мъртвото бебе. Двама мигранти са били леко ранени.

Хуманитарната организация MSF Sea съобщи в Twitter, че е получила сигнал за хора в нужда. Нейният екип "предостави медицинска и психологическа помощ на 34 оцелели", съобщи тя, като даде по-голяма бройка от тази на бреговата охрана. "Трагично е, че двумесечно бебе е намерено мъртво".

Неправителствената организация се оплака, че полицията е блокирала екипа ѝ да стигне до мигрантите в продължение на два часа, а бреговата охрана е направила същото с друг екип. "Никога няма да разберем дали тези два часа щяха да ни позволят да спасим живота на бебето", заяви тя. От MSF Sea заявиха, че според тях 16 други души от лодката са достигнали Лесбос и сега са в неизвестност, включително майката на бебето, информира БГНЕС.

Много хора, бягащи от Африка и Близкия изток, се опитват да влязат в Гърция, Италия и Испания с надеждата за по-добър живот в Европейския съюз. Международната организация по миграция е регистрирала близо 2000 мигранти като загинали или изчезнали в Средиземно море през тази година.

Снимка: БГНЕС