Снежната буря продължава да вилнее в САЩ, малко момиче и майка му загинаха

Около 3300 полета са забавени

15.12.2022 | 10:50 Редактор: Искра Ангелова
Снежната буря продължава да вилнее в САЩ, малко момиче и майка му загинаха

Най-малко трима души са загинали в САЩ при мощна зимна буря, предизвикала торнадо в южните щати и донесла снеговалежи на други места в страната. Малко момче и майка му, както и 56-годишна жена, загинаха в Луизиана, след като домовете им бяха разрушени от торнадо.

Силната буря също доведе до условия, подобни на виелица, в Средния запад, като пътища и училища бяха затворени, а в някои райони се съобщава за 1,2 м сняг.

Около 3300 полета са забавени, а над 150 са отменени. Около 500 000 души в четири щата - Небраска, Уайоминг, Южна Дакота и Минесота - са под предупреждение за виелици, като силните ветрове и обилните снеговалежи затрудняват пътуването, предава БНР.

Прогнозират се силни бури по крайбрежието на Мексиканския залив, включително в щатите Луизиана, Мисисипи, Алабама и части от Флорида. Предупреждения за торнадо има и в части от Луизиана и Мисисипи. Най-малко 18 торнада са преминали през Тексас, Луизиана, Оклахома и Мисисипи във вторник, ранявайки жители и разрушавайки домове и сгради. В сряда беше съобщено за нови, докато губернаторът на Луизиана обяви извънредно положение.

По-голямата част от САЩ вероятно ще усети известно въздействие от бурята, като се очаква студено време и сняг, докато се придвижва на изток през следващите дни.

Бурята се разпространи и в Канада, като донесе обилен сняг и силни ветрове в южния прериен регион на страната. Леден дъжд и други зимни условия се очаква да засегнат днес горната част на Средния запад и североизточната част на САЩ, съобщи Националната метеорологична служба.

Снимка: БГНЕС