Зеленски: Площ с големината на Камбоджа е покрита с мини в Украйна, няма мир за децата

Нова Зеландия би желала да помогне в усилията за почистване и за възстановяване на страната

14.12.2022 | 08:23 Редактор: Петя Кръстева
Зеленски: Площ с големината на Камбоджа е покрита с мини в Украйна, няма мир за децата

Украинският президент Володимир Зеленски призова за дългосрочна помощ за разчистване на опустошената от войната страна от мини и други невзривени боеприпаси, които според него сега покриват площ с размерите на Камбоджа.

Във видеообръщение към новозеландския парламент Зеленски определи близо едногодишната руска инвазия като "екоцид", който ще има трайни последици, и помоли Уелингтън и други страни да увеличат помощта си за страната му.

"Към настоящия момент 174 000 кв. км. от украинската територия са замърсени с мини и невзривени боеприпаси", заяви украинският премиер пред депутатите. Това е площ, приблизително колкото тази на Камбоджа, Сирия или Уругвай.

Зеленски призова Нова Зеландия, чиято армия има богат опит в разминирането - да помогне за воденето на усилията за разчистване.

"Няма истински мир за нито едно дете, което може да умре от скрита руска противопехотна мина", твърди той, цитиран от БГНЕС.

Той добави, че както Черно море, така и съседното Азовско също са пълни с мини "и са загубили стотици хиляди живи същества - тези, които са загинали в резултат на военните действия".

През последните 10 месеца украинският лидер се обърна към десетки чуждестранни парламенти, опитвайки се да поддържа и укрепва глобална коалиция в подкрепа на усилията на Украйна за отбрана срещу руската агресия.

Досега Нова Зеландия е снабдявала Киев със скромни количества оборудване и военно обучение, но е изпратила повече от 100 души персонал в Европа, за да дават съвети на въоръжените сили на Украйна по въпросите на военното дело.

Министър-председателят Джасинда Ардерн посочи, че Нова Зеландия би желала да помогне в усилията за почистване и за възстановяване на страната.

"Искам да потвърдя положителният отговор на вашите призиви за подкрепа, особено във връзка с дългосрочните последици от войната, включително дългосрочното въздействие върху околната среда. Ние сме с вас, докато се стремите към мир, но ще бъдем с вас и докато се възстановявате", заяви Ардерн.

Правителството на Нова Зеландия обеща още 2 млн. щатски долара хуманитарна помощ за подпомагане на Украйна през зимата. То също така изтъкна санкциите, наложени ден по-рано на Иран, който е предоставил на Русия десетки безпилотни самолети, които са атакували украински градове и инфраструктура.

Снимка: БГНЕС