Вархей: ЕС изпълни обещанието си и сега зависи от Босна и Херцеговина да изпълни своя ангажимент

Босна и Херцеговина подаде молба за членство в ЕС през 2016 г.

13.12.2022 | 21:51 Редактор: Вяра Димова
Вархей: ЕС изпълни обещанието си и сега зависи от Босна и Херцеговина да изпълни своя ангажимент

ЕС изпълни обещанието си и сега зависи от Босна и Херцеговина да изпълни своя ангажимент, каза европейският комисар по политиката на съседството и разширяването Оливер Вархей, след като Съветът по общи въпроси на ЕС препоръча днес Босна да получи статут на страна кандидат за членство в евросъюза, предаваХина.

"Европа изпълни своите задължения и сега зависи от Босна и Херцеговина да изпълни задълженията си не в името на ЕС, а в името на своите граждани", каза Вархей, цитиран от "24 часа".

Той коментира, че днешното решение е резултат на положителна промяна в политическия климат в страната след изборите, като процесът на съставяне на правителство беше ускорен, но и поради геополитически причини.

Вархей добави, че Европейският съвет е възложил на Европейската комисия да определи серия от критерии, въз основа на които може да бъде предоставен статут на кандидат.

Босна и Херцеговина подаде молба за членство в Европейския съюз на 15 февруари 2016 г. Тя чака повече от три години за становището на Европейската комисия до май 2019 г. В това становище бяха определени 14 приоритета като условие за получаване на статут на кандидат за членство в ЕС, които Босна трябваше да осъществи.

Снимка: БГНЕС