Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

След интервюто с Оливер Вархей

"Брюксел 1"  и македонските българи с писма до комисаря

05.12.2022 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

От предаването "Брюксел 1" изпратихме писмо до еврокомисаря Вархей, в което подробно се разказва за безпрецедентно бързите промени в Закона за политическите партии и Закона за сдруженията, приети при това с обратна сила, които целят прекратяване на дейността на клубовете на българите в Северна Македония. В ексклузивното интервю на 22 ноември на въпрос на Милена Милотинова знае ли за безпрецедентно бързите промени в Закона за политическите птартии и Закона за сдруженията в РСМ, които целят фактическото закриване на клубовете на българите в РСМ, еврокомисарят по разширяването отговори: "Ще проверя. Честно казано, това е нещо ново, което ми казахте, така че първо ще трябва да проверя."

В информацията до комисаря Вархей за въпросното законодателство също така припомняме случая "Радко" от 2001 година, когато заради името - псевдоним на Иван Михайлов, тогава Скопие с много подобни мотиви забрани сдружението. След години Европейският съд по правата н ачовека отмени решението като незаконосъобразно, но целта за закриването му беше изпълнена. Сдружението, макар и признато в Страсбург, не съществува. То никога не възобнови дейността си.

Организациите на българите в РСМ също изпратиха писмо на комисаря във връзка с предстоящата среща. Ето какво пишат те в него.

Ние сме представители на неправителствените организации на открито идентифицираната като такава българска общност в РСМ. Окуражени от Вашето неотдавнашно изявление и готовност да ни приемете, се обръщаме към Вас с намерението и надеждата, че такава среща ще се състои възможно най-скоро, разбира се, в зависимост от Вашите възможности. Ежедневната стигматизация на нашата българска общност и невъзможността за установяване на диалог с местните и националните власти създават предизвикателства за нашата общност, които често надхвърлят нашите индивидуални и колективни възможности. Искрено се надяваме, че диалогът с Вас ще допринесе за намаляване на ежедневния натиск върху нас - гражданите на РСМ, които не се страхуваме, въпреки риска от дискриминация и езика на омразата, открито да отстояваме нашето македонско българско наследство и идентичност. Писмото е подписано от представителите на 10 организациите, а именно: Сдружение за македонско-българско приятелство Културен център „Иван Михайлов“ - Битоля Македоно-българско приятелство - Скопие Балкански хоризонти - Охрид Коридор 8- Скопие Цар Борис III - Охрид Сдружение "Дело" - Скопие Трибуна - Прилеп Сдружение за македоно-българско приятелство - Битоля Интеракция - Охрид Фондация "Единство" - Кочани...

Гледайте подробности във видеото!