Лошото време парализира Португалия, евакуират хора

Кметството на Лисабон обяви червена степен на тревога

13.12.2022 | 16:17 Редактор: Вяра Димова
Лошото време парализира Португалия, евакуират хора

След пороите, отнели живота на един човек миналата седмица, тази нощ в Лисабон отново паднаха проливни дъждове. Те предизвикаха наводнения и силно объркаха движението по улици и пътища, предава Франс прес.

Кметството на португалската столица обяви червена степен на тревога и призова жителите ѝ "да избягват пътувания", а най-малко петнайсетина души се наложи да бъдат евакуирани от домовете им, както стана и с посетителите на супермаркет в квартал Алкантара. 

"Днешният ден ще е труден", предупреди на пресконференция ръководителят на службата за гражданска защита Андре Фернандеш. По негови данни към 07:00 ч. днес (местно време и по Гринуич) повечето достъпи до Лисабон са били затворени или със силно нарушено движение.

"Наложи се да затворим някои наводнени тунели и това предизвиква хаос", заяви кметът на града Карлош Моедаш пред португалския клон на телевизия Си Ен Ен, цитиран от "Труд".

Той обясни, че поройните дъждове тази нощ наподобяват силните валежи, предизвикали мащабни наводнения в четвъртък. Тогава в едно мазе се удави близо 50-годишна жена.

Снимка: БГНЕС