Допринася ли медицинската дезинформация за смъртните случаи?

Статистически данни показват хиляди "излишни" смъртни случаи

12.12.2022 | 13:25 Редактор: Вяра Димова
Допринася ли медицинската дезинформация за смъртните случаи?

Медицинската дезинформация никога не е допринасяла за толкова много смъртни случаи, както през последните 18 месеца. Наскоро публикуваните статистически данни показват хиляди "излишни" смъртни случаи, концентрирани сред щатите и окръзите на САЩ с най-нисък прием на ваксините срещу Ковид-19 - въпреки че ваксините са били безплатни и достъпни за всички. 

Усвояването е било потиснато в тези райони, тъй като значителна част от обществеността е останала силно скептична към ваксините срещу Ковид - особено към тези, използващи технологията mRNA, която се разработва от десетилетия, но никога не е била използвана досега. Сред слуховете са: че ваксините променят ДНК, причиняват безплодие или дори ви убиват. Нито един от тях не се основава на факти.

Най-широко разпространената дезинформация е склонна да преувеличава страничните ефекти на ваксините - например, фалшивите твърдения, че ваксините причиняват безплодие, се основават на реални съобщения, че някои жени са наблюдавали временни промени в менструалния си цикъл.

Съществуват и по-безумни твърдения, като например тези, споделени във филма "Внезапна смърт", който беше пуснат на 21 ноември и вече е гледан повече от 12 милиона пъти. В него се твърди невярно, че ваксините Ковид бързо са предизвикали фатални кръвни съсиреци и рак. 

И двата вида страхове могат да бъдат развенчани с данни. Например, ако ваксините убиваха хора, свръхсмъртността щеше да бъде концентрирана в най-ваксинираните региони и би трябвало да покаже скок след пика на кампанията за ваксиниране през 2021 г., когато 3 милиона души дневно са се инжектирали. Вместо това данните показват, че свръхсмъртността е концентрирана в най-слабо ваксинираните райони и по време, когато случаите на Ковид са били високи - а не когато процентът на ваксиниране е бил висок. 

Най-сериозният документиран страничен ефект от ваксината е миокардитът. Този страничен ефект е сериозен, но много рядък - засяга между 0,3 и 5 души на 100 000 ваксинирани. Въпреки че 23% от тях е трябвало да отидат в интензивното отделение, никой не е починал.

Четете повече на: bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com