Експерт: Движението "Граждани на Райха" е готово за сериозни терористични атаки

"В Германия едва ли може да се осъществи преврат, държавният ред и конституцията са твърде солидни, смята Тимо Райнфранк

11.12.2022 | 09:09 Редактор: Петя Кръстева
Експерт: Движението

В рамките на мащабна полицейска акция бе разкрита военизирана група "Граждани на Райха", планирала държавен преврат в Германия.

25-ата арестувани и десетките им поддръжници са искали да премахнат съществуващия държавен ред в Германия - "свободния демократичен ред, чрез насилие и военни средства". 

"Държавата е добре защитена, абсолютното мнозинство от гражданите не само се чувстват демократи, но и смятат, че демокрацията заслужава да бъде защитавана", каза пред DW социалният психолог Андреас Цик  от университета в Билефелд.

Тимо Райнфранк, управляващ директор на фондация "Амадеу Антонио", която има за цел да укрепва гражданското общество срещу десния екстремизъм, потвърждава: "В Германия едва ли може да се осъществи истински държавен преврат, държавният ред и конституцията са твърде солидни".

Групата е особено опасна, предупреждава Себастиан Фидлер, говорител на Социалдемократическата фракция по въпросите на престъпността. Движението "Граждани на Райха” като цяло е способно и готово да извърши сериозни терористични атаки срещу държавата, смята експертът по тероризма Петер Нойман.

Една от причините е съставът ѝ, а друга - идеологията, която свързва нейните членове. 25-ата, за които се твърди, че са планирали преврата, очевидно принадлежат към общност на екстремисти - сред тях има "Граждани на Райха" и инакомислещи, отричащи мерките за борба с Ковид-19. Общото между тях е, че отхвърлят демократичната държавна структура.

Сред арестуваните има съдия, бивш депутат от дясната популистка партия "Алтернатива за Германия" (AfD), аристократи,  бивши военни и служители на полицията. Някои от тях имат и опит в боравенето с оръжие. По време на акцията са иззети множество оръжия.

"Преврат няма да стане, но идеологически отломки могат да се насочат към друг вид екстремизъм, както и към центъра", подчерта Цик.

Фидлер препоръчва да се спре с лепенето на етикети на групи като "Гражданите на Райха" и други подобни.

"Не всички те са "Граждани на Райха", не са класически десни екстремисти, а нещо, което от известно време наричам конспиративен екстремизъм, в случая по-точно десен конспиративен тероризъм".

Той обобщи, че  държавата и политиците вече разбират доста добре как протича радикализацията на десния екстремизъм и ислямизма, заради което са създали съответните програми за дерадикализация. По отношение на конспиративните теории обаче те все още не са напреднали толкова. Социалният психолог Андреас Цик също препоръчва да се анализират детайлно различните среди и след това да се разработи план за превенция.

Снимка: БГНЕС