Путин: В Европа купуват газ на 10 пъти по-високи цени от тези, на които Москва продава

Руският президент определи тавана от $60 за барел петрол като глупаво решение

09.12.2022 | 17:15 Редактор: Елеонора Танева
Путин: В Европа купуват газ на 10 пъти по-високи цени от тези, на които Москва продава

Цените на газа в цяла Европа са десет пъти по-високи от тази, на която Москва продава синьото гориво на своите партньори. Това обяви Владимир Путин по време на срещата на върха на Евразийския икономически съюз (ЕАИС) в Киргизстан.

Руският държавен глава отбеляза също така, че се очаква страните от Евразийския съюз да отбележат икономически растеж, а потреблението на енергия в страните членки се очаква да нарасне значително в предстоящия период.

Според Путин Москва доставя газ на страните от ЕАИС "повече от десет пъти по-евтино", което трябва да помогне за стабилизирането на икономиките на ЕАИС.

Руският държавен глава също така предупреди, че страната му може да намали производството на петрол в отговор на тавана от 60 долара за барел, наложен от Запада. По думите му решението е глупаво и вредно за световните енергийни пазари, информира БНР.

"Както вече казах, ние просто няма да продаваме на тези страни, които вземат такива решения. Няма да имаме загуби при никакви обстоятелства", подчерта Путин на пресконференцията. Въпреки това той отбеляза, че настоящият наложен таван е в съответствие с "цените, на които продаваме днес" и като такъв няма "да ни засегне по никакъв начин".

Руският президент заяви, че официалният отговор на Москва на ценовия таван ще бъде разкрит "през следващите няколко дни".

Снимка: БГНЕС

1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 месец
Още си мисли, че е няк'ъв фактор. Влака замина. Сигнализирай за неуместен коментар