Ердоган ще говори с Путин и Зеленски, поотделно

Турция твърдо подкрепя териториалната цялост на Украйна, заяви турският президент

09.12.2022 | 14:30 Редактор: Елеонора Танева
Ердоган ще говори с Путин и Зеленски, поотделно

Освен това президентът Ердоган обърна внимание на предизвикателствата, пред които е изправено човечеството през последните години, включително кризата около Украйна.

Ердоган анонсира разговори с президентите на Украйна и Русия. В неделя ще обсъди с Владимир Путин темата за зърнения коридор. Предвиден е и разговор с украинския президент Володимир Зеленски.

"Дипломатическите усилия на Турция в Украйна се основават на идеята, че не може да има победители от войната и губещи от мира", подчерта Ердоган по време на Световния форум на TRT в Истанбул.

Ердоган отбеляза, че войната между Руската федерация и Украйна е свързана със сериозни политически, икономически и хуманитарни щети за целия свят.

По думите му Турция твърдо подкрепя териториалната цялост на Украйна. 

"В същото време се противопоставихме на разпалването на противоречия в региона чрез "немислима политика" срещу Руската федерация", подчерта турският лидер, цитиран от турската държавна агенция Anadolu.

Ердоган отново заяви, че всички негови усилия са насочени към постигане на мир в Черноморския регион. И подчрета приноса на Турция за размяната на заложници между двете страни.

Снимка: БГНЕС