Окончателно: Без България и Румъния в Шенген

Предложението за Хърватия е било одобрено

08.12.2022 | 15:40 Редактор: Искра Ангелова

Окончателно - България и Румъния остават извън Шенген, Хърватия получи "зелена светлина" от 1 януари догодина. Това реши Съветът на Европейския съюз преди час в Брюксел.

Очаквано - против влизането ни в Шенгенското пространство гласуваха само Австрия и Нидерландия, но все пак обявиха, че виждат възможност за положително развитие следващата година. Нидерландия е подкрепила румънската кандидатура, но е отхвърлила българската.

Според неофициални източници по време на заседанието на министрите на правосъдието и на вътрешните работи - Германия е настояла в Шенген да бъдат приети и трите държави, и дори е заплашила, че ще наложи вето над Хърватия, ако България и Румъния не бъдат приети. Основният мотив за неприемането ни в Шенген за Австрия остава миграционният натиск по западнобалканския маршрут.

За Нидерландия - опасения за върховенството на закона у нас и чакащи законодателни промени за справяне с корупцията и организираната престъпност.

"Ще водим разговори. Първите опити са да ги приключим до края на годината. Преди малко имах среща с шведския министър, който поема председателството. Тяхната позиция е, че усилията ще продължат и от тяхна страна", заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

"На прав път сме и сме направили това, което се очаква от нас. Не са определяни конкретни дати. Разговорите тепърва предстоят. Австрия даде ясно да се разбере, че има механизми и компромиси, които би приела. Нидерландия не поставя такива изисквания. Там диалогът е по-труден, тъй като няма конструктивизъм в тяхната позиция", допълни той.

Снимка: БГНЕС


3
0 rate up comment rate down comment 0
Иван
преди 1 година
Напускай евросъюза. Никой не е питал искам ли евросъюза или не. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
Gergov_L
преди 1 година
аз мраза комунистите и социалистите. но требва по-скоро да се махнем от тоа несигурен ЕС. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Гюро
преди 1 година
Не се преструват дами и господа, че не знаете. Всички мигранти искат да са бежанци в богатите държави, не искат да са такива в бедна България. Те дават мило и драго да стигнат във вашите държави. Влизащите в България ги регистрират и са обречени да ги оставите тук да мизерстват, както между впрочем е и населението на България. Те искат при вас , клуба на богатите. Нима не знаете ? А вие си измисляте причини. Сигнализирай за неуместен коментар