ВМРО: Трябва поне сухопътните граници спешно да влязат под режима на Шенген

Ако това не стане - можем да блокираме нидерландската кандидатура за директор на "Фронтекс", заявяват от партията

08.12.2022 | 17:30 Редактор: Вяра Димова
ВМРО: Трябва поне сухопътните граници спешно да влязат под режима на Шенген

"Българската дипломация трябва да поиска поне сухопътните граници спешно да влязат под режима на Шенген. Ако и това не стане - можем да блокираме нидерландската кандидатура за директор на "Фронтекс".

С този съвет излиза ВМРО след днешното решение на Съвета на ЕС за отказ на влизане на България в шенгенското пространство. Позицията на СЕ е недопустима и е подчинена на чисто задкулисни икономически и вътрешнополитически интереси. Нидерландия и Австрия са просто говорителите на задкулисието и лицемерието на ЕС.

Оттук нататък пътищата за българската дипломация са няколко - да се поиска ново разглеждане на кандидатурата в рамките на шведското председателство още в началото на другата година, с условието да бъдат вкарани поне сухопътните граници в режима на Шенген, за да улеснят транспортните коридори и да се облекчи българският бизнес до разрешаване на другите "спорни" въпроси.

Ако и тази стъпка бъде отказана, то тогава пред страната ни има още два пътя – блокиране на предстоящата кандидатура за директор на "Фронтекс", която идва от Нидерландия, и също така България да блокира обмена на данни в шенгенската информационна система.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)