fallback

Окончателно: Без България и Румъния в Шенген

Предложението за Хърватия е било одобрено

08.12.2022 | 15:40 Автор: Искра Ангелова

Окончателно - България и Румъния остават извън Шенген, Хърватия получи "зелена светлина" от 1 януари догодина. Това реши Съветът на Европейския съюз преди час в Брюксел.

Очаквано - против влизането ни в Шенгенското пространство гласуваха само Австрия и Нидерландия, но все пак обявиха, че виждат възможност за положително развитие следващата година. Нидерландия е подкрепила румънската кандидатура, но е отхвърлила българската.

Според неофициални източници по време на заседанието на министрите на правосъдието и на вътрешните работи - Германия е настояла в Шенген да бъдат приети и трите държави, и дори е заплашила, че ще наложи вето над Хърватия, ако България и Румъния не бъдат приети. Основният мотив за неприемането ни в Шенген за Австрия остава миграционният натиск по западнобалканския маршрут.

За Нидерландия - опасения за върховенството на закона у нас и чакащи законодателни промени за справяне с корупцията и организираната престъпност.

"Ще водим разговори. Първите опити са да ги приключим до края на годината. Преди малко имах среща с шведския министър, който поема председателството. Тяхната позиция е, че усилията ще продължат и от тяхна страна", заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

"На прав път сме и сме направили това, което се очаква от нас. Не са определяни конкретни дати. Разговорите тепърва предстоят. Австрия даде ясно да се разбере, че има механизми и компромиси, които би приела. Нидерландия не поставя такива изисквания. Там диалогът е по-труден, тъй като няма конструктивизъм в тяхната позиция", допълни той.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback