Politico обяви Путин за неудачник на годината, Зеленски - за най-влиятелен в Европа

Според изданието украинският президент е фигура, на която континентът не само вярва, но и се възхищава

08.12.2022 | 12:27 Редактор: Ирена Бакърджиева
Politico обяви Путин за неудачник на годината, Зеленски - за най-влиятелен в Европа

Американското издание Politico обяви руския президент Владимир Путин за "неудачник на годината".

"Мечтата на Владимир Путин за велика Русия едва ли ще се сбъдне. Неговата пълномащабна офанзива в Украйна започна да се разпада почти толкова бързо, колкото започна. Въпреки че руският президент се придържа към определението си за конфликта като "специална военна операция" за прочистване на Украйна от "нацистите", войските, които за кратко заплашиха Киев, едва се удържат в източната част на страната. Решението му да призове стотици хиляди нови войници доведе до бягство на мъжете в призивна възраст от страната", обяснява списанието.

Според журналистите целта на Путин е да възстанови статута на Русия като велика сила, както в съветския период.

"Вместо това неговата инвазия (в Украйна) подкопа страната му до треторазряден статус, неспособна да победи враг, когото подценяваше и презираше. Под санкциите на Запада, със спад на износа на петрол и съюзници, които все повече виждат нейната слабост, Русия прибягва до фалшиви референдуми и дрънкане на ядрени оръжия, за да се опита да окаже натиск върху Запада да даде на Путин привидна победа", пише Politico.

Преди това Politico определи президента на Украйна Володимир Зеленски за най-влиятелния човек в Европа.

"Европа се променя. Континентът преосмисля стратегическите си отношения, приема сериозно отбраната, преосмисля политиките за търговия, междусистемни връзки и енергийна сигурност. В широк смисъл това е преосмисляне на това какво означава да си европеец и в много отношения благодарение на украинския комик, който стана президент", се казва в публикацията.

"Причината този път нещата да са различни е във Владимир Зеленски, фигура, на която Европа не само вярва, но и се възхищава и следва – за разлика от предишните президенти на Украйна", подчертават в статията, цитирана от "Фокус".

Зеленски – според редакцията – е успял да убеди останалата част от Европа, че нейното бъдеще е в Украйна, нещо, в което малцина вярваха преди пълномащабното нахлуване на Русия в страната.

"Неговите комуникативни умения бяха ключови. Неговата реторика остро описва злонамереността на руския режим, срещу който се бори, разсейвайки голяма част от вярата на Европа - особено в Берлин и Париж - че Москва може да бъде партньор", пише Politico.

Снимка: БГНЕС