Меркел: Минските споразумения бяха подписани, за да се даде време на Украйна

Конфликтът е замразен и проблемът не е решен, смята бившият канцлер на Германия

07.12.2022 | 14:21 Редактор: Вяра Димова
Меркел: Минските споразумения бяха подписани, за да се даде време на Украйна

Минските споразумения бяха подписани с цел "да се даде време на Украйна", което да позволи страната да стане по-силна. Това заяви бившият канцлер на Германия Ангела Меркел в интервю за националния ежедневник Die Zeit.

"Минските споразумения от 2014 г. бяха опит да се даде време на Украйна. Тя също използва това време, за да стане по-силна, както виждате днес. Украйна от 2014-2015 г. не е като съвременна Украйна", отбеляза Меркел.

Според нея "на всички е било ясно", че конфликтът е замразен и проблемът не е решен, "но това даде на Украйна безценно време". Тя изрази съмнение, че тогава страните от НАТО са могли да окажат подкрепа на Киев в степента, в която го правят сега, предаде "Фокус".

Меркел заемаше канцлерския пост в Германия по време на бурните събития в Украйна през 2014 г., а след това с нейно участие бяха сключени Минските споразумения за разрешаване на конфликта в Донбас.

Снимка: БГНЕС


1
6 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 1 година
Мисля, че това изявление казва всичко. Бруталното двуличие на Запада и двойните му стандарти лъсват все по-ясно. Нямам обяснение как все още някой може да вярва на тези хора. Сигнализирай за неуместен коментар