ЕС налага нови санкции на Минск заради мигрантската криза?

Брюксел ще бъде домакин на заседание, чиято основна тема ще бъде Беларус

15.11.2021 | 11:50 Редактор: Теодора Патронова
ЕС налага нови санкции на Минск заради мигрантската криза?

Европейският съюз (ЕС) обмисля възможността за налагане на санкции срещу около 20 служители от Беларус, както и Националното летище Минск и хотел "Минск" във връзка с миграционната криза на полско-беларуската граница. Това съобщи в неделя британският вестник Financial Times, позовавайки се на дипломатически източници.

Според тях под ограничителните мерки може да попадне и сирийската авиокомпания Cham Wings Airlines, въпреки факта, че от 13 ноември превозвачът е спрял полетите до Минск. Отбелязва се, че санкции срещу хотел Минск може да бъдат предприети поради факта, че, както отбелязва вестникът, в този хотел са настанени мигранти, които след това се опитват да стигнат до Полша.

В същото време вестникът подчертава, че страните-членки на ЕС все още не са постигнали консенсус относно ограниченията срещу националното летище Минск поради "съществуващи правни затруднения". В същото време самият списък със санкции ще бъде финализиран до няколко седмици, тъй като "Европейският съюз координира отговора си със своите съюзници".

На 15 ноември Брюксел ще бъде домакин на планирано заседание на Съвета на ЕС на ниво външни министри, чиято основна тема ще бъде обсъждане на миграционната криза в Беларус и новите санкции срещу тази страна. Външните министри на страните от ЕС ще одобрят критериите за създаване на черен списък на лица и организации, свързани с трафика на мигранти в Беларус, като се очаква този списък да бъде попълнен по-късно, пише "Фокус".

Съветът на ЕС възнамерява да създаде нов режим на санкции, който може да се прилага спрямо физически и юридически лица както на Беларус, така и на други държави. Новите санкции срещу физически и юридически лица, които Брюксел ще обвини в трафик на хора към страните от ЕС през Беларус, ще станат идентични по съдържание с целенасочените ограничителни мерки, въведени по-рано от Брюксел: забрана за влизане в ЕС и замразяване на всички финансови активи в страните от ЕС.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Тия мигранти не се ли източика вече? Сигнализирай за неуместен коментар