ЕЦБ: Инфлацията в еврозоната вероятно е близо до своя връх

Повишение от 50 базисни пункта е "нивото, около което ще се озовем", каза ръководителят на Ирландската банка

06.12.2022 | 18:15 Редактор: Вяра Димова
ЕЦБ: Инфлацията в еврозоната вероятно е близо до своя връх

Ръстът на потребителските цени в еврозоната вероятно е близо до своя връх, но лихвените проценти отново ще трябва да бъдат увеличени. Такова мнение изрази главният икономист на Европейската централна банка Филип Лоу, цитиран от Bloomberg.

"Вероятно е твърде рано да се направи преценка" дали инфлацията достига връх, "но бих бил разумно уверен да кажа, че вероятно сме много близо до него", каза Лейн в интервю за вестник Milano Finanza. "Но все още не е сигурно дали това е пикът, или той ще дойде в началото на 2023 г.", допълни икономистът.

Седмица и половина преди последното за 2022 г. заседание на ЕЦБ централните банкери изпращат сигнали, че може да забавят темпа на лихвените повишения. В понеделник Гейбриъл Маклуф, ръководител на Ирландската централна банка, каза, че регулаторът ще увеличи лихвите с половин процентен пункт този месец.

Повишение от 50 базисни пункта (б.п.) е "нивото, около което ще се озовем", каза Маклуф пред репортери в Дъблин. Той добави, че ако случаят се окаже такъв, на следващите заседания ще има още лихвени увеличения. Според него такъв ход е "необходимият минимум", за да продължи връщането на инфлацията в еврозоната - понастоящем на ниво от 10% - към целта от 2%.

Що се отнася до потребителските цени, Лейн каза, че не може "да изключи вероятността от още инфлация в началото на следващата година. Веднъж минем ли първите месеци на 2023 г., по-късно през годината – през пролетта или лятото – трябва да видим значителен спад в инфлационното равнище", каза още Лейн.

Четете повече на investor.bg.

Снимка: Pixabay