Прогноза: Зелената енергия ще изпревари въглищата до 2025 г.

Глобалният възобновяем енергиен капацитет ще се увеличи с 2400 гигавата

06.12.2022 | 13:20 Редактор: Петя Кръстева
Прогноза: Зелената енергия ще изпревари въглищата до 2025 г.

Войната в Украйна мотивира много държави по света да се обърнат към възобновяемите енергийни източници, за да намалят зависимостта си от вноса на енергоизточници, които в допълнение повишиха цената си драстично. На тази база в Международната агенция за енергетика (МАЕ) прогнозират ускоряване на зеления преход.

Kапацитетът на мощностите вероятно ще се удвои през следващите пет години. В свой доклад агенцията коментира, че по този начин зелените централи вероятно ще изпреварят въглищата като най-големият източник на производството на електроенергия през 2025 година. 

Прогнозите са, че в периода 2022-2027 година се очаква глобалният възобновяем енергиен капацитет да се увеличи с 2400 гигавата. Това е с 30% повече спрямо растежа, очакван преди година. През следващите пет години ВЕИ централите ще представляват над 90% от глобалната експанзия в електроенергийния сектор.

"Светът е настроен да добави толкова енергия от възобновяеми енергоизточници през следващите пет години, колкото през последните 20 години", коментира изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол. Според него енергийната криза може да бъде повратната точка към по-чиста и по-сигурна енергийна система. 

В сценариите на МАЕ ускоряването на зелената енергетика е от съществено значение за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5°С до края на това столетие. 

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС