Макрон ядоса Украйна и балтийските страни с изказване в защита на Русия

Според него трябва да се мисли за гаранции за сигурността на Москва, ако се съгласи на преговори за край на войната 

05.12.2022 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

Остри реакции в Украйна и балтийските страни предизвика изказване на френския президент. Еманюел Макрон заяви, че Западът трябва да обмисли необходимостта от гаранции за сигурността на Русия, ако Москва се съгласи на преговори за край на войната в Украйна. 

В същото време Главната прокуратура на Украйна съобщи за повече от 51 000 военни престъпления срещу страната, документирани от началото на руската инвазия. 

Имаше и нови руски удари през нощта над индустриалната и енергийната инфраструктура на Запорожиe. При обстрел над Кривой рог един загина, а трима са ранени. 

От украинското министерство на отбраната посочиха, че истинската зима в Украйна няма да спре украинците да вървят напред. От Киев твърдят, че новомобилизираните от руска страна не са добре подготвени за война през зимата.

"Врагът се надява да използва зимата срещу нас: да направи студа и трудностите на зимата част от своя терор. Ние трябва да направим всичко по силите си да оцелеем през тази зима, без значение колко сурова е тя. Русия има предимство в ракетите и артилерията, но ние имаме нещо, което окупаторът няма и няма да има: ние защитаваме нашия дом и това ни дава най-голямата възможна мотивация", заяви президентът Володимир Зеленски.

Снимка: Bloomberg.com