Шолц призова Путин за мир чрез дипломация, руският лидер му отговори остро

Руският президент е подчертал "деструктивната линия на западните държави"

02.12.2022 | 14:47 Редактор: Тодор Петров
Шолц призова Путин за мир чрез дипломация, руският лидер му отговори остро

Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Олаф Шолц са обсъдили по телефона ситуацията около Украйна, съобщиха от пресслужбата на Кремъл и уточниха, че разговорът се е състоял по инициатива на Германия. 

Путин е обърнал внимание на "деструктивната линия на западните държави, включително Германия, които снабдяват киевския режим с оръжия и подготвят украински военни". 

Според руския президент всестранната политическа и финансова подкрепа за Украйна води до това, че Киев напълно отхвърля идеята за каквито и да било преговори.

Освен това Путин е уверил, че дълго време руските въоръжени сили са се въздържали от нанасянето на удари по определени цели на територията на Украйна. Сега обаче ударите станали неизбежна ответна реакция на атаките на Киев срещу руската гражданска инфраструктура, включително Кримския мост и енергийните обекти.

Путин е настоял за прозрачно разследване с участието на руските служби на терористичния акт срещу газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2". Освен това двамата лидери са обсъдили зърнената сделка, която предвижда износа на зърно от украинските черноморски пристанища и на храни и торове от Русия, съобщи БНР.

Междувременно, говорител на германското правителство заяви, че в разговора Шолц е осъдил руските въздушни удари по цивилната инфраструктура в Украйна, както и че двамата лидери са се съгласили да поддържат контакт. Германският канцлер е призовал Путин да реши конфликта с дипломация, включително с изтегляне на руските военни. 

Снимка: БГНЕС